Butikken som eksperimentlab

30. januar

Butikken som eksperimentlab

Effektmåling av digitale flater og kartlegging av kropps-bevegelser i kjøpsøyeblikket

Tid: Frokostseminar tirsdag 30. januar kl. 08:15 – 10:00. Frokost og registrering fra kl. 08:00
Sted: Westerdals Oslo ACT, Campus Fjerdingen, Christian Krohgs gate 32, 0186 Oslo
Pris: medlemmer i NMF gratis – ikke medlemmer kr. 750 eks mva

 

Ny teknologi for å måle atferd har økt i popularitet hos markedsanalytikere fordi det har blitt enklere å bruke og ikke minst rimeligere i innkjøp. Dette gir markedsanalytikere informasjon om faktisk atferd, noe som kan benyttes ved utvikling av produkter og tjenester, beslutninger om vareplassering, utvikling av digital reklame, web design, betalingsløsninger etc. Dette seminaret vil gjennom bedriftscase og forskning presentere de muligheter som ligger i å bruke butikken som en eksperimentlab.

REGISTRER DIN PÅMELDING 

PROGRAM:
08:00 Registrering og frokost
08:15 Introduksjon – Professor Asle Fagerstrøm, Westerdals Oslo ACT
08:20 «Pizzagate» – Effektmåling av digital flater i butikken Jørn Olsen, Marketing- and communications manager i ProntoTV
Jørn OlsenI alle år har kjøpmenn benyttet seg av plakater eller andre former for annonsering i sine butikker. Dette gjøres for å påvirke kundene i en eller annen retning. For kjøpmenn handler det om å bruke sine ressurser så effektivt som mulig for å få det resultatet de vil ha. ProntoTV gjorde en pilot med digitale flater sammen med Peppes Pizza for å tiltrekke seg flere kunder. I denne piloten hadde man utstyrt de digitale flatene med videosensorer for å tilrettelegge budskapet til de som sto foran skjermen. I forbindelse med oppdatering av innholdet ble det en kort periode vist hva som ble samlet inn av statistikk fra videosensorene. Dette ble tatt bilde av fra en forbipasserende og slått stort opp av flere medier hele veien fra Norge til New Zealand. Diskusjonen gikk ut på om dette var et brudd på personvernet eller ikke. I dette frokostseminaret vil dere få høre hva som faktisk ble gjort og hvilke resultater man oppnådde.

Jørn Olsen er Marketing- and communications manager i ProntoTV, og har lang fartstid i analysebransjen med 9 år i Kantar TNS og tre perioder som styremedlem i NMF. Jørn er sivilmarkedsfører fra NMH/ BI og har jobbet lenge med å forstå hvordan reklame og kommunikasjon påvirker forbrukeren og shopperen.

 
08:50 Gir kartlegging av kundenes kroppsbevegelser i kjøpsøyeblikket en ny type atferds data? – Førsteamanuensis Nils Magne Larsen, UiT – Norges Arktiske Universitet
Nils Magne LarsenButikkjedene er dyktige til å bruke informasjon om trafikkdata i beslutninger om lokalisering av deres butikker. De svikter derimot når det gjelder å innhente og analysere trafikken og kundenes bevegelsesmønster i deres butikker. Gjennom observasjon av kunder fra ankomst til exit, kombinert med bruk av et tracking software utviklet av Flow Insights AS, så kartla Larsen og Coop rundt 1000 unike og systematisk utvalgte handleturer. Dataene inkluderer atferds data som det er rapportert relativt lite av i litteraturen fra tidligere, herunder bevegelseshastigheter, avlagte distanser, andel av butikkarealet som er besøkt, rute gjennom butikken, tidsbruk, berøring av varer, antall plukk og kundenes bruk av handlevogn versus kurver eller ingen hjelpemiddel.

Nils Magne Larsen er førsteamanuensis ved UiT – Norges Arktiske Universitet, og har doktorgrad i retailing fra Brunel University i London. Han har arbeidet i høgskole- og universitetssektoren i mer enn 25 år og innehatt styreverv i virksomheter slik som Coop Nord SA og Coop Norge SA.

09:20 Avslutning med spørsmål – Professor Asle Fagerstrøm, Westerdals Oslo ACT
09:45 – Slutt

Seminaret arrangeres av gruppen for Atferdsanalyse i NMF