Norstat Research Olympics – Analyse i verdensklasse!

Hvem sier at markedsanalyse ikke er på nivå med toppidretten? På Norstats arrangement, Research Olympics, fikk både de som «alltid» trener mot Birken og de som mener at Birkebeinere har en -psykiatrisk diagnose, inspirasjon fra analyse i idrettens verden.

Administrerende direktør i Norstat, Nina C. Kulås, ønsket velkommen og intro-duserte de to foredragsholderne fra Norges to nasjonalidretter. Motivasjonen med å invitere analysefolk fra idretten, var å hente inspirasjon for alle oss som jobber med data og analyse til daglig: Hvordan jobber andre fagområder med data og analyse – og hva kan vi lære og inspireres av?

Kenneth Wilsgård, analysesjefen til herrelandslaget i fotball og Knut Nystad, den tidligere smøre- og teknologisjefen i Olympiatoppen snakket om hvordan de jobbet med data og teknologi for å -optimalisere prestasjon og utstyr.

Wilsgård, kunne fortelle oss at corner faktisk IKKE er en så stor målsjanse som mange kanskje tenker at det er. Etter å ha analysert åtte sesonger i Eliteserien, har man funnet ut at det blir mål på hver 39 corner. Corner er altså langt fra den målsjansen man gjerne tenker at det er.

Knut Nystad, fortalte om Langrennslands-lagets reise fra magefølelse og værmeldinger til avansert prediktiv analyse over tid. Smøreteamet har over mange år høstet kunnskap av teknologiske nyvinninger, og overfører aktivt denne kunnskapen til de som utfører selve håndverket – nemlig smørerne. På dagen før et renn analyserer smørerteamet opp mot 50 par ski, og har en analyse klar 45 minutter før starten av rennet. Tester som blir gjennomført på utøvere, renn og treninger blir samlet i en rik database slik at de kan kjøre avanserte modelleringer. Dette danner grunnlaget for hvilke ski som blir valgt til det aktuelle rennet.

Knut Nystad gav også nysgjerrige og prestasjonsfokuserte foreldre i salen svaret på om fluor fungerer. Han mente at fluorhysteriet i langrennsmiljøet var med på å påvirke langrenn som breddesport for unge utøvere på en negativ måte – fluor er skadelig for miljø og helse og gir minimale effekter på vinnersjanser mente han.

Alt i alt en lærerik kveld med god mat og drikke, hyggelig selskap og faglig inspirasjon.

Andre artikler du kan være interessert i

Se alle artikler

Påskepraten

Nå går vi lysere tider i møte og påsken er rett rundt neste sving. Vi i Analysen har tatt en prat…

Bransjenytt

Slik blir det nye Styret

Strategi- og analyseforeningen årsmøte gikk av stabelen 15 mars. Der fikk de som hadde møtt opp høre hvordan det siste året…

Bransjenytt

Avskjedsprat med Rachel Øverås

Rachel Øverås trer av etter 6 år som styreleder i Strategi- og analyseforeningen. Les hennes refleksjoner rundt tiden i foreningen her.

Bransjenytt