Dette husker vi best fra Analysedagen 2021

Torsdag 4. november var det endelig duket for årets versjon av Analysedagen på Vulkan Arena, med en påfølgende etterlengtet jubileumsfest!

Sara Viken Løvhaug

I redaksjonen for analysen.no og Markedsanalytiker i TINE

Påmeldingen til årets Analysedag var skyhøy og forventningene like store, når den norske markedsanalysebransjen endelig skulle treffes fysisk til fagprat og fest igjen. En spent og entusiastisk konferansier, styreleder i SAF Rachel Øverås, ledet oss gjennom det fullspekkede programmet som bestod av alt fra strikking til modellering – les om hele dagen her!

Vi har lagt ut flere bilder fra Analysedagen på vår facebookside!

R-tall i strikketøy og motivasjon etter hjemmekontor
Latteren satt løst gjennom dagens første foredrag fra Kathrine Frey Frøslie, blogger og førsteamanuensis i biostatistikk ved NMBU. Frøslie demonstrerte fra scenen hvordan hun bruker strikkepinnene til folkeopplysning, og vi fikk et innblikk i historien bak den virale R-tall-videoen.

Videre fikk vi høre et inspirerende innlegg fra Jarle Hildrum i Telenor, som delte erfaringer og læring fra 1,5 år med hjemmekontor. Telenor har både før og under pandemien fulgt nøye med på de ansattes motivasjon, og tallene fortalte en klar historie om hvordan motivasjonen til de ulike aldersgruppene i konsernet har blitt påvirket av «remote working».

Kvalitativt fokus
Etter pausen delte publikum seg på to sesjoner. De som valgte sesjon A om kvalitativ analyse, fikk med seg Opinions Ole Petter Nyhaug beste tips til hvordan man kan bruke teknologi til å skaffe bedre innsikt. Den kvalitative markedsanalysen er under endring, og Nyhaug presenterte de siste trendene for oss – samt hvordan vi skal forstå og håndtere disse trendene.

Fra Innsikteriet kom Lene Thorsen og Geir Tommy Hoset for å prate om framtidens fokusgrupper og hva pandemien har lært oss om digitalisering av kvalitative analysemetoder, før vi til slutt fikk høre fra politioverbetjent i Kripos, Geir-Egil Løken.

Husker du: Analysedagen i fjor

Vanemønstre, omdømmemåling og veien fra startup til scale-up
De som istedenfor valgte sesjon B, fikk med seg tre spennende caser. Først ut var TINE ved senioranalytiker Alexander Stäubert og markedsanalytiker Martin Kløvrud, som presenterte et case med den noe kryptiske tittelen «Gjennomsnittets død, Linda-problemet og seriemonogame nordmenn» – en tittel som skulle vise seg å være passende i høyeste grad. Her fikk publikum testet sin egen forutinntatthet, og lært om vanemønstre.

Nestemann ut var Ole Christian Apeland, sjefen selv i kommunikasjonsbyrået Apeland. Apeland har lenge vært kjent for sine årlige omdømmemålinger, og i år lanserte de det helt nye analyseverktøy Traction. Med seg på scenen hadde han Hydro sin Hilde Haugen Kallevig, som er Head of Brand & Marketing. Sammen diskuterte de hvorfor omdømme er viktig, og hvordan det kan måles.

Sist ut på sesjon B var Marius Dybdahl, administrerende direktør i Monner Crowd. Han minte oss på hvorfor det er viktig å føre de riktige folkene til det riktige stedet, og fra sin erfaring med å ha startet opp selskaper som Optin, Monner og Vendu delte han sine beste tips om hvordan en bedrift kan bevege seg fra «startup til scale-up».

Prisdryss

Etter en god pause var det på tide å dele ut heder og ære, disse mottok årets priser:

Årets Talent: Sara Viken Løvhaug (Carat)
Årets Markedsanalytiker: Anita Lynne (Respons Analyse)
Æresmedlem: Anders Mamen (Høyskolen Kristiania)

Les også: Disse vant i fjor 

GDPR-videodagbok og hvordan måle de rette tingene
Respons Analyse hadde forberedt et annerledes innlegg om GDPR og informasjonsdeling, og med hjelp av videodagbok fikk vi et helt direkte innblikk i forbrukernes tanker om dette temaet. Neste opp på scenen var den nye direktøren for innsikt og analyse i Medietilsynet, Rune Albertsen. Fra Albertsen lærte vi at modeller kan forklare det meste!

Før dagens siste pause fikk vi høre fra Facebooks market science partner, Anna Erlandssen, som over Teams ga oss innsikt i hvordan man skal måle de rette tingene ved hjelp av eksperimentelle analyser.

Differensieringens misforståelser og hvordan verden henger sammen
I dagens siste bolk kunne vi høre Alexander Hem, førsteamanuensis i markedsføring ved Høyskolen Kristiania, fortelle om hva som egentlig er greia med differensiering. At merkevaren eller produktet har distinkte merkeelementer (Distinctive Brand Assets) som blir husket av forbruker er ikke nødvendigvis en driver for valg, mener Hem.

En underholdende og innholdsrik fagdag ble avsluttet av en folkekjær statistiker; Jo Røislien. Med humor og kløkt viste han oss hvordan vi med tall kan finne ut hvordan verden henger sammen – og hvordan vi som analytikere kan løse oppgaven med å omgjøre passive fata til aktiv formidling.

Etter programmet gikk ferden til Südøst på Grünerløkka for feiring av den spreke 50-åringen, Strategi- og analyseforeningen. Takk for oss, det gledes allerede til neste år!

Andre artikler du kan være interessert i

Se alle artikler

Nytt om navn våren 2024

Det er stadig folk som flytter på seg i bransjen. Og det er lenge siden vi har vist frem, så her…

Bransjenytt, Jobb-karriere

TINE kickstarter innsikts-året 2024

TINE kickstarter året med sterke nyansettelser i innsiktsavdelingen.

Bransjenytt, Jobb-karriere

Jobb-bytte: Fra forsikring til mobilitet!

Vi har den gleden av å presentere en analytiker som har brukt mange år på å arbeide med tall, statistikk og…

Bransjenytt, Jobb-karriere