Analysens sommerprat – del 1

Sommeren har definitivt tatt over etter våren, det går mot den rolige tiden av året og de aller fleste har en god ferie foran seg. Analysen har tatt en prat med folk i bransjen for å lodde sommerstemningen.

Sara Viken Løvhaug

I redaksjonen for analysen.no og Markedsanalytiker i TINE

Heidi Stamgård

I redaksjonen for analysen.no og Fagansvarlig for kommunikasjon i Kantar

Dette er årets Sommerprat-spørsmål:

 1. Beskriv sommeren 2022 med tre ord!
 2. Hvilken kjendis ville du helst ha dratt på ferie med?
 3. Hvis du skulle ha anbefalt én bok eller én podcast som leserne bør få med seg i sommer – hvilken ville det vært?
 4. Hva inspirerer deg?
 5. Hvem i bransjen har imponert deg mest hittil i 2022?
Navn: Mie Maagerø Dalen
Alder: 32
Stilling: Markeds- og shopperanalytiker i Diplom-Is
 1. Norgesferie, Lekeplass og (så klart) Iskrem
 2. Ferie for meg handler om god mat, god stemning og god drikke, så jeg ville hatt med meg en ekte livsnyter, som for eksempel Ronny Brede Aase.
 3. «Outliers» av Malcolm Gladwell. Jeg har selv fått anbefalt «Å vanne blomster om kvelden» av Valerie Perrin, så den står på leselisten min i sommer.
 4. Et skikkelig godt strukturert Excel-ark
 5. Utover bare 2022, så er det Dan Ariely og hans teorier om økonomisk atferd som har imponert og inspirert meg mest. 
Navn: Sten Bråthen
Alder: 57 år
Stilling: Strategidirektør i MediaCom
 1. Ile de Re, Båt, Bade
 2. Tror det hadde blitt slitsom å dra på ferie med en kjendis, så den står jeg over.
 3. Hører aldri på podcast og leser for lite bøker, men stort sett alt av Murakami er verdt å lese, synes jeg. Ellers holder jeg på med en bok som heter Klara and the Sun, som i hvert fall er anbefalt av mange andre.
 4. Flinke folk som er engasjerte. Uansett om det er fag, mat, kunst, eller andre ting jeg ikke har greie på.
 5. Ingen nevnt, ingen glemt, men jeg blir imponert når de unge folkene i Mediacom og GroupM trår til med engasjement, kunnskap og ideer. Det gleder «en gammel knark» og jeg lærer nok ofte mer av dem enn jeg gjør av å lese Mark Ritsons betraktninger om faget.
Navn: Pernille Vermedal Høgh
Alder: 43 år
Stilling: Head of Insights & Effects, Schibsted
 1. Norgesferie, hage og avslapping (det er både ganske beskrivende for hva jeg selv skal gjøre i løpet av sommeren, men også hva undersøkelsene våre viser at flertallet av nordmenn skal bruke sommeren på).
 2. Akkurat nå “fangirler” jeg veldig på Kate Bush og hører alle hits’ene hennes på repeat etter – som så mange andre – å ha sett fjerde sesong av Netflix serien Stranger Things. Hennes “Running Up that Hill” er spektakulært nok på førsteplassen av diverse hitlitster nå. Jeg er en av dem som er gammel nok til å huske henne og sangen fra 80-tallets MTV sessioner. Jeg ville besøkt henne som en del av en større road trip rundt i England på det som sikkert er et fantastisk, avsidesliggende landsted og drukket en kopp te med henne. Og fått svar på alt jeg lurer på, bl.a. hva hun har drevet med siden 80-tallet og hvor mye hun har tjent i royalties takket være Stranger Things.
 3. Jeg er storforbruker av diverse aktualitetspodcaster og en av favorittene er Norsken, svensken og dansken som blir til i et samarbeid mellom DR, SVT og NRK. For en danske bosatt i Norge som samarbeider mye med svenskere er dette både underholdende og nyttig å lytte med på. Jeg holder meg oppdatert om aktuelle begivenheter og debatter i alle tre land samtidig med at det også gir innsikt i de tre nasjonaliteters kulturelle særheter. Jeg har mange aha-opplevelser, når jeg lytter til de tre verter bedrive pan-skandinavisk familieterapi.
 4. Akkurat nå er jeg veldig inspirert av minimalisme og å redusere forbruket. Det går i en del bøker, podcast og lignende om emnet. Motivasjonen er et ønske om å leve mer bærekraftig og det går det vel “så som så” med, må jeg være ærlig å si. Men ambisjonen er der og mon ikke sommeren også blir brukt til å få ryddet ut av skap og boder for å finne ting jeg kan kvitte meg med eller selge.
 5. Det er flere som har imponert meg i år, men hvis jeg skal fremheve noen så må det være Norstat. Jeg er jo litt biased da jeg både har en fortid i Norstat og det er Schibsteds primære leverandør av data, men de har virkelig styrket sin posisjon i markedet på det siste. De har jo alltid vært blant de største i Norge, men har den seneste tiden gjort en rekke oppkjøp som har sementert deres posisjon som ledende på datainnsamling i hele Nordeuropa. Jeg er både imponert over vekstambisjonene – og samtidig også ganske fornøyd med at det gir stor sannsynlighet for fortsatt god kapasitet til alle undersøkelsene våre.
Navn: Rachel Øverås
Alder: 44 år
Stilling: Strategisk rådgiver, partner og grunder i Willder
 1. Begeistring, Sammen, Avkobling. Jeg elsker sommeren!
 2. Det må være Obama. Vi kunne reist til vårt felles hjemland Kenya og møtt familiene våre. Han virker som en super kul, flink og energisk mann. Tror jeg hadde ledd mye. Lært mye. Og fått en skikkelig energiboost. Har et lite håp innerst inne om at vi egentlig langt uti er i slekt…
 3. “Min Skyld” – Abid Raja. Jeg synes boken er veldig interessant og gir et viktig perspektiv som flere bør få med seg. Det å forholde seg til flere kulturer, jobbe med motstand inni seg og samtidig lykkes med å utvikle og skape en suksessrik fremtid. En bok som er underholdende, kunnskapsbyggende og som setter varig spor.
 4. Mamma! Hun har gjennom livet visst meg at uansett hva som skjer så er det bare å stå i det, tro på deg selv, fortsette og da går det som regel bra. Det handler om å være til stede, ta vare på humøret, vise omtanke for andre og gjør ditt beste. Min definisjon på suksess har derfor aldri vært penger eller karriere, men at man opplever lykke hver dag i det du gjør for deg selv og for andre.
 5. Når vi snakker analysebransjen, så vil jeg her si Anne Gretteberg Meyer og gjengen hennes i Respons. Hun har virkelig stått på over de siste to årene og levere veldig gode resultater. Anne er en person med mye drive og passion for faget analyse. Det merkes, og jeg vil virkelig si at jeg heier på henne. Hun har en imponerende evne til å være lyttende og mottakelig for gode råd, innspill og initiativ, samtidig som hun utviser handlingskraft. Så ja Anne imponerer meg som kvinne, fagperson og leder i en ganske tøff bransje😊 Mitt motto er: Aldri glem å heie! Aldri slutt å tro på deg selv, ditt team, dine folk… Når det lugger litt løser det seg veldig ofte ved å øke innsatsen man legger ned!

Neste uke får du sommerpraten med fire nye bransjefolk!

Andre artikler du kan være interessert i

Se alle artikler

Bransjeutfordrere på Strategidagen 2024

Torsdag 23. mai var det duket for det årlige seminaret «Strategidagen», med et tett program og rekordmange deltagere. Blant talerne fant…

Bransjenytt, Bransjestemmer

Bli kjent med den nye Strategigruppa i Strategi- og analyseforeningen

Børre Thorstensen, strategisk rådgiver i Allegro, er leder for den nye Strategigruppa i Strategi- og analyseforeningen. Vi tok en prat med…

Bransjenytt, Bransjestemmer, Jobb-karriere

Nytt om navn våren 2024

Det er stadig folk som flytter på seg i bransjen. Og det er lenge siden vi har vist frem, så her…

Bransjenytt, Jobb-karriere