Tilbake til jobb…

Nå gjør høsten sitt inntog og et nytt halvår begynner. Outlook er full av spam. Første arbeidsdag går til å tilbakestille diverse passord man har glemt over ferien samtidig som innkallelser til foreldremøter, utviklingssamtaler og dugnader tikker inn i den private innboksen – sommerferien er herved over!

Lykke Bjørnøy

I redaksjonen for analysen.no og senioranalytiker og Fagsjef for kvalitative metoder i Opinion.

Så hvordan skal vi best håndtere overgangen fra ferie til arbeidshverdag? Noen har kanskje vært i utlandet med lange kvelder og noe godt i glasset? Spist skalldyr på hytta eller høydetrening i Alpene, eller noe helt annet. Kun de ordentlige heldige har muligens også hatt tid til forefallende arbeid: rydding av garasje eller bod, gjennomgang av husholdningens budsjett, lagt platting eller malt stua?

Tidligere år har avisene vært fulle av råd og tips om hvordan å gjøre overgangen fra ferie til jobb enklere og mer sømløs. De siste ukene har derimot avisene vært preget av ekstremvarme i Syden, krig og deretter detaljerte oppdateringer om et forferdelig ekstremvær med store ødeleggelser. Som om det skulle være viktigere enn første arbeidsuke etter ferien?  Agurk-journalistene i medie-Norge er kanskje den arbeidsgruppen som denne sommeren virkelig har pustet lettet ut de siste månedene med lavt arbeidspress. 

Etter avisene å dømme skal det derfor ikke i år være et problem å komme tilbake på jobb etter ferien. At vi som arbeidstakere kanskje skal være takknemlig for å slippe å aktivisere barn på regnfulle dager og for at boden ikke er full av vann. At vi kan dra på jobb, få servert lunsj og jobbe uavbrutt med arbeidsoppgaver en glede – selv etter en lang døsig ferie.

Som et lite tillegg er det faktisk en velsignelse for oss som kun kommer i en nyanse, at heller ikke kollegaer er noe særlig solbrune.

Et råd for en bedre jobbstart etter ferien

Men, jeg har ett råd til dere som fremdeles synes at overgangen mellom ferie og arbeid er tung:

Jeg leste et sted at man som arbeidstaker burde si ja til alt de to første ukene på jobb etter en ferie for at overgangen skal bli enklere. At man selv blir mer positiv, optimistisk og opplever større glede med arbeidsoppgavene man får tildelt. Dette i kombinasjon med å se på høsten som en ny start og at arbeidsplassen er et sted for sosialt samvær med gode kolleger.

Dersom heller ikke dette skulle være nok, er det fremdeles tonnevis av blåbær og sopp i skogen – for de aller mest positive av oss sier jo at august fremdeles er en sommermåned. Tiden får vise om det faktisk stemmer i år også.

Andre artikler du kan være interessert i

Se alle artikler

Det kvalitative analysemiljøet i Norge ser muligheter og ikke trusler med fremveksten av AI

AI har vært det heteste samtaleemnet i 2023, og dette året har markert en epoke hvor AI har blitt allemannseie. Som…

Bransjestemmer

“Dette kan vi stole på”

Fredag 8. september var det klart for valgmøtet til Strategi- og analyseforeningen der flere aktører fikk presentert sine målinger få dager…

Bransjenytt, Bransjestemmer, Fagartikkel

Opptak fra Valgmøtet 2023

Fikk du ikke anledning til å delta på årets Valgmøte? Her får du mulighet til se det i opptak.

Bransjenytt, Bransjestemmer