Avskjedsprat med Rachel Øverås

Rachel Øverås trer av etter 6 år som styreleder i Strategi- og analyseforeningen. Les hennes refleksjoner rundt tiden i foreningen her.

Sara Viken Løvhaug

I redaksjonen for analysen.no og Markedsanalytiker i TINE

I 6 år og 3 valgperioder har Rachel Øverås sittet som styreleder for SAF. 15. mars 2023 markerer hennes siste dag i vervet, da nytt styre og ny leder skal velges inn. Rachel forteller at det blir vemodig å tre av.

– Jeg tror det blir ganske rart, vemodig og litt fint. Jeg har hatt et fantastisk styre og administrasjon ledet av Eva (Rasmussen, daglig leder i SAF, red.anm). Den gjengen kommer jeg til å savne. Men i sum har jeg jobbet veldig iherdig med foreningen nå i 6 år, og jeg føler at tiden er moden for at noen andre optimalisere på det vi til nå har skapt.

– Jeg er så trygg på styret som sitter og har veldig troen på at de kommer til å videreutvikle og forvalte foreningen på en strålende måte. Jeg kommer nok til å sette pris på å ha noe mindre å tenke på, men kjenner jeg meg selv rett, så finner jeg helt sikker noe annet å snu litt på hodet, sier hun.

Fra NMF til SAF

Noe av det Rachel kanskje vil huskes best for i sin tid som leder av foreningen, er navnebytte og endringen av fokus og retning som kom som følge av det. I 2019 skulle ikke foreningen lenger hete Norges Markedsanalyseforening, men Strategi- og analyseforeningen.

– Navnebytte var veldig spennende og motiverende. Man rokker ved mye tradisjon og satte rammer, og det i seg selv er utfordrende. Med det sagt så trives jo jeg best når jeg kan skape, utvikle og bidra til vekst på den måten. Så det ble ikke mange søvnløse netter av den grunn, da jeg og styret følte at tiden var inne for å revitalisere og fylle noe nytt inn i foreningen, sier hun.

Overgangen til nytt navn og ny retning er også noe av det Rachel trekker frem som det mest spennende hun har opplevd som leder i perioden.

– Det har vært veldig mye spennende som har skjedd de siste årene. Som styreleder har jeg hatt en skaper- og utfordrertrang, og har heldigvis hatt et styre som også har delt disse ambisjonene. Dersom jeg skal nevne noe så må det være hele rebrandingen av foreningen. Hele prosessen bak det å bredde ut foreningen slik at vi også ble relevante for strategifaget. Valg av ny logo, definere hva denne revitaliserte foreningen skal være og å komme opp med nye tjenester/tilbud til medlemmene – som Rådgiverskolen og Strategidagen, sier Rachel.

Utfordrende tider ga nye muligheter

Da koronabølgen kom til Norge i mars 2020, fikk det store konsekvenser også for foreningen – noe Rachel trekker frem som den mest krevende utfordringen i hennes tid som styreleder.

– Det å drive en foreningen som er avhengig av å skape møteplasser og da tradisjonelt fysiske møteplasser under koronaperioden var veldig krevende. Det ble en stor omstilling fra det analoge til det digitale, som egentlig var ganske krevende, sier hun.

Omleggingen fra analog til digital var ikke bare negativ. Koronapandemien tvang styret og redaksjonen til å sette i gang en lenge etterlengtet prosess med å flytte medlemsbladet Analysen over til digitale flater, som skulle vise seg å bli en suksess.

– Omleggingen fra fysisk til digitalt på vårt medlemsblad Analysen var både skummelt og morsomt. Det å etablere en digital redaksjon som i mye større grad er på hele tiden og ikke utgavestyrt har vært vellykket og også motiverende, sier hun.

En fremtidsrettet forening

Rachel forteller at hun ser lyst på fremtiden til SAF.

– Vi må jobbe med å gi medlemmene verdi hver dag, gjennom hele karrieren samtidig som vi ser fremover og holder oss relevante. Jeg opplever at SAF har en solid og fremtidsrettet plattform å bygge videre på, sier hun.

– Vil SAF fortsatt være en del av livet ditt?

– For meg har foreningen vært viktig i hele min karriere, og det vil den fortsette å være. Jeg vil nok ha litt problemer med å ikke legge meg borti ting. Men nå har jeg fått muligheten til å fortsette med Strategidagen og bidra til utvikling av Rådgiverskolen. To initiativ som jeg har brent mye for!

På spørsmål om hva Rachel kommer til å savne mest fra tiden som styreleder, kommer svaret raskt:

– Styret, Anders Mamen, redaksjonen i Analysen og kjære Eva (Rasmussen, daglig leder i SAF, red.anm). Det har vært inspirerende å ha en gjeng med så flinke folk å sparre med, le med, utvikle med, og ha det gøy med, sier hun.

– Har du noen siste råd til påtroppende leder?

– Mine beste råd er å ta med seg sin egen lederstil inn i rollen. Sørg for å ha noen tydelige ambisjoner for hva man vil oppnå og vær konkret inn mot styret og administrasjonen. Videre vil jeg si at det er viktig å fokusere på å få flere medlemmer til å bidra, brenne for og være en del av foreningen. I tillegg til at det å heie på og bli heiet på av flere støttespillere i form av for eksempel sponsorskap. Men først og fremst vil jeg si at det er viktig å respektere det som er gjort, tørre å utfordre og legge inn en god innsats i å gjennomføre, avslutter Rachel.

Andre artikler du kan være interessert i

Se alle artikler

Bransjeutfordrere på Strategidagen 2024

Torsdag 23. mai var det duket for det årlige seminaret «Strategidagen», med et tett program og rekordmange deltagere. Blant talerne fant…

Bransjenytt, Bransjestemmer

Bli kjent med den nye Strategigruppa i Strategi- og analyseforeningen

Børre Thorstensen, strategisk rådgiver i Allegro, er leder for den nye Strategigruppa i Strategi- og analyseforeningen. Vi tok en prat med…

Bransjenytt, Bransjestemmer, Jobb-karriere

Nytt om navn våren 2024

Det er stadig folk som flytter på seg i bransjen. Og det er lenge siden vi har vist frem, så her…

Bransjenytt, Jobb-karriere