Tingenes internett – venn eller fiende?

Akkurat nå gjennomgår internett sin største endring siden nettet ble folkelig for om lag 23 år siden. Ifølge Cisco og Intel vil Internet of Things, IoT omfatte mellom 50 og 200 billioner tilkoblede enheter allerede før 2020. Det er det bare tre år til.

Stein Opsahl

Om forfatteren

200 billioner tilkoblede IoT-enheter er mye; et to-tall med 14 nuller etter seg. Limet som vil holde det hele sammen vil være et 5G mobilnett som er hundre ganger raskere enn 4G, og alle dingsene våre vil utveksle informasjon sømløst. Da hjelper det ikke om jeg neglisjerer diett-appen på mobilen min, så lenge både badevekten og kjøleskapet samarbeider med min kone. 

Det handler om å samle adferd, tolke adferd, designe ønskede løsninger og levere verdi til både kunde og virksomheter. Vi får algoritmer som går over til selvledelse, og programvare som tar beslutninger og lærer etter hvert. Ønsker du å håndtere dette bra, må du forstå internett og alle dens mekanismer. Samtidig er det lett å føle seg bakpå når det går opp for oss hvor fort internett utvikler seg.

Først og fremst; internett er mye mer enn en nettleser

Internett er også din Facebook- og SnapChat-app, epleklokken din og veldig snart kjøleskapet ditt. I dag konsumerer vi nesten 70 prosent av alle digitale medier på våre mobile devicer. Det startet med Steve Jobs og introduksjonen av iPhone i 2007. Da sa Jobs at ”This is a revolution of the first order!”, og han slo spiker’n helt inn med disse fire ordene: “Internet in your pocket”.

Det app-sentriske internett

I dag surfer ikke folk kun på nettet gjennom browsere, men besøker i økende grad individuelle app’er. Nå utgjør nesten 90 prosent av tiden vi bruker på mobilen aktiviteter i en app, og i 2019 vil 80 prosent av alt innholdet på internett være video. Facebooks Instant Articles og ’native video player’ formidler nyheter, Apple introduserer sin Apple News og SnapChats Discover samarbeider med avishus, forleggere og andre for å produsere plattform-eksklusivt innhold.

Facebook er kanskje den aktøren som har vunnet mest på dette skiftet fra web til ”Walled garden”-plattformer (inngjerdete hager). Facebooks vekst i mobil inntjening er også et resultat av den betydelige endringen fra å annonsere på web til å annonsere i sosiale media og på mobile plattformer.

Blir live streaming det neste store innholdsformatet?

I 2015 kjøpte Twitter live-streaming app’en Periscope; som i dag er integrert med Twitter. I år har vi sett Facebook pushe sitt Facebook Live og oppmuntret kjendiser og bedrifter til å benytte denne teknikken. New York Times skrev nylig at Facebook Live er et av Facebooks høyest prioriterte initiativ. Her ser de en mulighet til å bringe dynamikken i direkte-TV ut på internett og rett og slett demokratisere det.

Internet of Things, IoT – Tingenes internett; ditt viktigste økosystem

Alt henger sammen i dette nye økosystemet. Alle dingsene våre kommuniserer seg i mellom. Tingenes internett går mye lenger enn å sørge for at lap top’en din, smarttelefonen og eventuelt klokken din er synket. De fleste av installasjonene i en normal husholdning er allerede blitt en del av Tingenes internett. For eksempel Google sitt Nest-program, som inkluderer smarte termostater, alarmer og kamera i ditt hjem. I dag skraper markedsførere bare i overflaten av hva som er mulig å få til med IoT. Selv ser jeg for meg at etter at jeg har vært på badevekten, får jeg en notifikasjon på mobilen min fra Hennes & Mauritz, som anbefaler meg et nummer større boxer-shorts.

Det globale slaget mellom internett-gigantene

Det som driver denne trenden er slaget mellom internett-gigantene; Facebook vs Google, Google vs Apple, osv. Mens Googles domene er det åpne nettet, har Facebook og Apple investert i et internett kontrollert av app’er.

For deg og andre virksomheter som markedsfører produkter og tjenester betyr dette bare mer tilgjengelig data. Siden app’er og sensorer kartlegger alt vi gjør, kan du sikre deg ekstremt detaljerte kundeprofiler. Skummelt? Ja, men for virksomheter som benytter IoT-universet er mulighetene for optimalisert shopping rettet direkte mot enkeltkunder rene himmelen for datadrevet markedsføring. Dette er også bakteppe for nye EU-krav når det gjelder behandling og bruk av sensitive persondata og andre personopplysninger; GDPR.

Ved å bruke disse plattformene etablerer bedrifter en personlig samtaletråd som varer evig. Teknologien i app’en sikrer at du alltid kjenner historikk og sammenheng i en kunderelasjon, og brukeropplevelsen blir sømløs og kjennetegnes ved at den fjerner all friksjon.

Internett er fortsatt i startfasen og 5G vil revolusjonere vår bruk

Smart-telefonene tok ikke skikkelig av før 4G og ’wi-fi overalt’ bidro til at vi i dag bruker mobilen som vår egen bærbare internettplattform. I løpet av et par år vil 5G kickstarte neste fase; virtuell virkelighet (VR) og alternativ virkelighet (AR).

Men selv om Facebook og andre tror AR og VR vil erstatte TV og kanskje til og med mobilen, tror vi det er klokt å være forsiktig med å vurdere fremtidig bruk av AR og VR basert på hva vi i dag opplever som utfordringer og muligheter innen kommunikasjon. Messenger vil ha en milliard brukere i løpet av et par år og Facebook har garantert en plan for hvordan både brukere og markedsførere skal kunne utnytte dette.

TV vil ikke forsvinne, men digitale annonsekroner vil allerede passere TV i løpet av neste år. I løpet av 2020, vil vi se neste bølge i den digitale revolusjonen; et internett som er til stede i alle ’devicer’, på folks hoder og i mobile og sosiale kanaler, ikke kun nettlesere. Sørg for å være blant dem som har fått disse trendene med seg.

Så, hva gjør vi?

For å lykkes i en digital verden er det viktig å identifisere forbedringsområder som er store nok til å gi dere fart og momentum, men samtidig i en størrelse som gjør at de kan gjennomføres.

De riktige svarene finner vi som regel et sted mellom den mest visjonære futuristen og den mest konservative og etablerte forretningsmannen. Derfor tror vi at dere vil lykkes om dere fokuserer disse syv områdene:

  1. Definere noen Win battles
  2. Eierskap til digitalisering på et strategisk nivå
  3. Etablerere rom for å skape konsistente kundeopplevelser på tvers av den digitale og virkelige verden
  4. Bruk av data for å aktivere og styrke salgsorganisasjonen
  5. Tett sammenheng i alle prosesser mellom back og front for å bedre innsikt og beslutninger
  6. Etablering av en kultur forankret i innovasjon og gjennomføring
  7. Vilje til å endre organisasjonsstruktur og KPI’er for å støtte digitale ambisjoner

IoT – Hva sier tallene

World Economic Forum mener et modent IoT-marked skal generere over 14 billioner dollar innen 2030.
Cisco spår det vil være mer enn 50 billioner tilkoblede enheter innen 2020, mens Intel hevder 200 billioner. Et to-tall med 14 nuller etter seg.

Andre artikler du kan være interessert i

Se alle artikler

TikTok i søkelyset

TikTok har på rekordtid blitt et fenomen. Det kinesiske sosiale nettverket er en plattform for underholdning og informasjon, men er i…

Fagartikkel, Tema-artikkel

Hvordan jobber TV 2 med å nå de unge med nyheter?

TV2.no har raskt blitt en av Norges største nyhetskontoer på TikTok, men hvordan jobber de aktivt med å øke tilliten hos…

Fagartikkel, Tema-artikkel

Transformering av kirker gjennom antropologiske analyser

Kirken har vært en sentral sosial, kulturell og åndelig møteplass i norske lokalsamfunn i nesten 1000 år. I nyere tid har…

Fagartikkel, Tema-artikkel