TikTok i søkelyset

TikTok har på rekordtid blitt et fenomen. Det kinesiske sosiale nettverket er en plattform for underholdning og informasjon, men er i tillegg sentrum for kreativitet og brukerengasjement i sfæren av sosiale medier. Med sine kortformatvideoer og avanserte algoritmer som personliggjør brukeropplevelsen, har TikTok kapret oppmerksomheten til over en milliard mennesker globalt. Plattformens evne til å holde brukere engasjert har ført til at den nå utfordrer selv Google om tittelen som verdens mest brukte nettside.

Karoline Høsflot

Head of Media Strategy i EssenceMediacom

Christian Olsen Ruud

Media Lead I EssenceMediacom

Foto illustrasjonsbilde: Marten Newhall

Fra underholdning til informasjonskilde: TikToks revolusjon i medieforbruket

TikTok har endret måten vi forbruker underholdning på. Med sin evne til å fange oppmerksomhet har plattformen endret landskapet, hvor nyheter og tradisjonell underholdning har fått en ny konkurrent. Brukernes daglige engasjement og gjennomsnittlig tid brukt på TikTok av hver bruker avslører en tendens til avhengighet, mye takket være plattformens evne til å utløse “lykkestoffet” dopamin gjennom sitt innhold. TikTok har også begynt å utfordre tradisjonelle søkemotorer som Google, spesielt blant den yngre generasjonen. Med en økende bruk av TikTok for å søke etter informasjon, på alt fra oppskrifter til DIY-tips, har plattformen posisjonert seg som en troverdig kilde til innhold som er både lettfordøyelig og oppdatert.

TikToks historie og utvikling

ByteDance, selskapet bak TikTok, ble grunnlagt i 2012 og har siden gjort strategiske trekk som har formet TikToks skjebne. Fra oppkjøpet av Musical.ly til lanseringen av Douyin, en forløper til TikTok, har ByteDance utviklet en plattform som raskt har tilpasset seg brukernes behov og globale trender. I Norge har TikTok raskt blitt en del av den digitale hverdagen, med en betydelig andel av befolkningen, spesielt unge voksne, som bruker appen regelmessig. I 2020 begynner USA å vurdere forbud mot TikTok og det ble vedtatt å forby appen i Montana, men det ble midlertidig stoppet. Det er fortsatt under vurdering i USA og allerede neste år kan vi se et totalt forbud av appen i USA.

TikTok og personvern: Regler og brukerdata

Personvern er et sentralt tema i den digitale æra, og TikTok er intet unntak. I Norge og Europa reguleres innsamling og bruk av personopplysninger av GDPR, mens DMA og DSA setter grenser for hvordan store digitale aktører, som TikTok, opererer. Disse reguleringene innebærer at annonsører må ta ansvar og sikre at deres praksis er i samsvar med gjeldende lover. TikTok, som alle sosiale medier, samler inn store mengder brukerdata. Dette reiser et etisk dilemma om hvordan disse dataene kan brukes og deles, spesielt gitt Kinas autoritære regime. Til tross for bekymringer om personvern, fortsetter TikToks brukerbase å vokse, noe som tyder på at mange brukere ikke lar mulig datadeling med Kina påvirke deres bruk av appen.

Markedets krav til personvern

Det er en voksende etterspørsel etter strengere personvern i markedet. Teknologigiganter som Apple og Google har begynt å begrense sporing gjennom sine enheter og tjenester. Dette setter press på annonsører til å revurdere sine praksiser og sikre at de ikke bare overholder loven, men også respekterer brukernes ønske om privatliv.

Brand safety på TikTok: En guide for annonsører

For å sikre brand safety på TikTok, må annonsører være proaktive og strategiske. Ved å bruke TikToks inventory-filtre og tredjepartsverifisering kan annonsører kontrollere i hvilken kontekst deres annonser vises. Det er også viktig å holde seg informert om plattformens endringer og tilpasninger som svar på nye reguleringer. Annonsører må vurdere nødvendigheten av tracking i forhold til deres kampanjemål på TikTok. Mange mål kan nås uten omfattende bruk av piksler eller annen sporingsteknologi. Annonsører bør også vurdere kostnadseffektiviteten og brand safety når de velger å annonsere på TikTok.

Avsluttende tanker

TikTok representerer en unik sammensmelting av teknologi, kultur og markedsføring. Annonsører som ønsker å utnytte denne plattformen må være bevisste på både mulighetene og utfordringene som følger med. Ved å følge etiske retningslinjer, respektere personvern og tilpasse seg kontinuerlig endrende reguleringer, kan annonsører sikre at de opprettholder brukernes tillit og ivaretar sitt eget omdømme. TikTok er mer enn en døgnflue – og noe man som annonsør bør ta aktiv stilling til om man ønsker å benytte og utnytte potensialet i.

Kilder:
Interbuss Q4 2023
Ipsos SoMe Tracker Q4 2023

Andre artikler du kan være interessert i

Se alle artikler

Hvordan jobber TV 2 med å nå de unge med nyheter?

TV2.no har raskt blitt en av Norges største nyhetskontoer på TikTok, men hvordan jobber de aktivt med å øke tilliten hos…

Fagartikkel, Tema-artikkel

Transformering av kirker gjennom antropologiske analyser

Kirken har vært en sentral sosial, kulturell og åndelig møteplass i norske lokalsamfunn i nesten 1000 år. I nyere tid har…

Fagartikkel, Tema-artikkel

Ja, takk til metodeutvikling; List Experiments og bruk i surveys

En metode-refleksjon rundt mulighetene som List Experiments gir

Bransjestemmer, Fagartikkel