Start det nye året med å utforske “Den profesjonelle samtalen”

Bokanmeldelse!

Lykke Bjørnøy

I redaksjonen for analysen.no og senioranalytiker og Fagsjef for kvalitative metoder i Opinion.

Geir-Egil Løken deltok som foredragsholder på Analysedagen 2021. Dessverre gikk jeg glipp av hans innlegg, men fikk høre gode ord fra kolleger og bransjefolk senere. Derfor har jeg dykket ned i Geir-Egil Løkens bok, “Den Profesjonelle Samtalen” med stor forventning.

Unikt perspektiv

Som politioverbetjent ved seksjon for organisert kriminalitet ved Kripos, bringer Løken et unikt perspektiv til bords når det gjelder samtalemetodikk. Løkens bakgrunn som instruktør i avhør og erfaring med undervisning ved Politihøgskolens studie for videreutdanning i etterforskning gir denne boken en dybde som appellerer til alle som er involvert i profesjonelle samtaler, enten det er i rettshåndhevelse, næringsliv eller i markedsanalyse.

Samtaleferdigheter og sannheten

“Den profesjonelle samtalen” åpner døren til en verden hvor samtaleferdigheter er avgjørende. Fra leger og journalister til barnevernsarbeidere og HR-ansatte – alle som stiller spørsmål i sitt daglige arbeid, vil finne denne boken verdifull. Den gir ikke bare innsikt i kunsten å stille de riktige spørsmålene, men også i hvordan man kan gjennomføre profesjonelle samtaler for å sikre nøyaktig, relevant, og pålitelig informasjon. I vårt arbeid i markedsanalyse er det kanskje her Løken er litt for nøyaktig. Den forteller om hvordan vi kan skaffe oss pålitelig informasjon, men for oss handler vår jobb mye om assosiasjoner, holdninger og følelser knyttet til et produkt eller tjeneste. Det boken formidler på en meget godt måte er hvor vanskelig det faktisk er å fortelle det sanne og det ekte til intervjuer, og hvor mye hjernen tukler med hukommelsen. Her har kvalitative analytikere over tid utviklet egne metoder for hvordan å komme forbi det åpenbare og trigge respondentens hukommelse, som selvsagt er godt bevarte hemmeligheter i ethvert byrå.

Politiets metoder

En særlig interessant og kritisk utforsking som boken tar for seg, er politiets avhør av forskjellige parter involvert i strafferettslige saker. Forfatterne gir leseren et dyptgående blikk på den vitenskapelige kunnskapen som underbygger politiets samtale- og intervjumetodikk. Dette blir deretter presentert på en tilgjengelig måte gjennom en praktisk steg-for-steg-innføring i metoden.

Det som gjør denne boken unik er at den ikke bare er begrenset til politiets verden, men gir leseren innsikt i de samme verktøyene som har blitt utviklet og forfinet gjennom 30 års erfaring innen politiets etterforskning.

Tips til deg som vil gå i dybden

“Den profesjonelle samtalen” lover ikke bare å informere, men også å utdanne. For de som ønsker å gjennomføre bedre og mer konkrete dybdeintervjuer og samtaler, og ønsker å mestre vitenskapen bak vellykkede samtaler, kan denne boken være en god ressurs.

For oss som jobber daglig med kvalitative intervjuer holder det i massevis å skumme igjennom denne boken og se seg ut de mest interessante temaene – kanskje en fin ting å starte det nye året med?

Andre artikler du kan være interessert i

Se alle artikler

“Folk i baren”

Etter at det faglige programmet på Strategidagen 2024 var over snakket vi med noen av deltakerne , og fikk deres umiddelbare…

Bransjestemmer

Bransjeutfordrere på Strategidagen 2024

Torsdag 23. mai var det duket for det årlige seminaret «Strategidagen», med et tett program og rekordmange deltagere. Blant talerne fant…

Bransjenytt, Bransjestemmer

TikTok i søkelyset

TikTok har på rekordtid blitt et fenomen. Det kinesiske sosiale nettverket er en plattform for underholdning og informasjon, men er i…

Fagartikkel, Tema-artikkel