Norge er et land der elektrifisering av bilparken ligger lengst fremme av alle land, vi etterisolerer og har alt fra varmepumper til regnskogfond. Vi elsker natur og friluftsliv og det er kun noen små andeler som er klimafornektere. Likevel er det nesten ingen som er for stopp i olje- og gassproduksjon. Sett fra utlandet framstår dette som merkelig og det kan se ut som nordmenns holdning til klimasaken er frikoblet fra synet på olje- og gassaktiviteter.
I Opinions rapport Forbruker og bærekraft som vi har gjennomført årlig siden 2020, finner vi at 41 prosent enten mener det allerede er klimakrise eller at klimaendringene er alvorlige og at det haster med å gjøre noe. Kun 4 prosent avviser klimakrisen.
Spørsmål: Hvilket av disse alternativene beskriver best din holdning til klimaendringene?

Samtidig er nordmenns syn på olje- og gassaktivitet usedvanlig stabil. Uansett hvilke rapporter og advarsler som kommer fra FNs klimapanel, er nordmenns syn på olje- og gassaktivitet stabil. På spørsmål om Norge bør fortsette å produsere olje og gass og fortsette å lete etter mer, fortsette å produsere, men ikke lete etter mer, eller slutte med både produksjon og leting skjer det relativt lite med tanke på hvor dramatiske meldinger klimaforskere kommer med. I Norges befolkning mener halvparten at Norge bør fortsette både å produsere olje og gass og lete etter mer. Ytterligere 34 % mener Norge bør fortsette å produsere, men stoppe leteaktiviteten. En liten andel på 6 % mener Norge bør stoppe med både produksjon og leting.
Siden vi startet målingen av dette spørsmålet i 2022 har det vært tegn til svingninger i andelen som mener Norge bør fortsette med både produksjon og leteaktivitet. Over tid har det blitt færre som mener at Norge bør fortsette å produsere olje og gass, men ikke lete etter mer. Omtrent én av tre støtter nå dette synet. Sammenlignet med den første målingen i 2022 er det i dag flere som uttrykker usikkerhet, nærmere én av ti. Det er særlig aldersgruppen 18-29 år som har blitt mer usikre, med en økning fra 8 prosent til 15 prosent. Dette kan indikere en økende usikkerhet om hvilke hensyn som bør prioriteres: Konsekvensene av klimaendringene eller konsekvensene av en verden med et stadig voksende energibehov, drevet av blant annet den raske teknologiske utviklingen.
Spørsmål: Hva passer best med din mening om norsk olje og gass? Norge bør …

Klimakrise: JA – Mer olje: JA
Det er interessant å se nærmere på segmentet vi kaller de Utålmodige, altså de 41 prosentene som enten mener det er krise og kan være for sent eller mener det er alvorlig og haster å gjøre noe. Hvorfor støtter de som mener det er klimakrise fortsatt petroleumsaktivitet? Dette er tilsynelatende et stort paradoks.
I klimasegmentet Utålmodige er det 30 % som mener Norge bør både produsere og lete etter mer, mens 49 % mener vi bør fortsette å produsere, men ikke lete etter mer. 14 % i dette segmentet mener Norge bør slutte med både produksjon og leting. Så spørsmålet er: Burde ikke flere i klimasegmentet Utålmodige være negative til utvinning av fossil energi? Deres syn på klima er tross alt at det er krise eller alvorlig. Hvorfor er det så mange av dem som vil fortsette utvinning av fossil energi?
Løser problemer
En av årsakene til støtten er oppfatningen om at norsk gasseksport bidrar til mindre bruk av kullkraft i Europa. Av to onder velger man det minste. 57 % av de Utålmodige er enige i at norsk gass bidrar til mindre bruk av kullkraft på kontinentet. Blant de Utålmodige som mener Norge skal fortsette både produksjon og leting (selve kjernegruppen i oljeparadokset), er det hele 68 % som mener norsk gass erstatter kullkraft i Europa. I denne gruppen er det samtidig 67 % som mener det blir energikrise og 61 % mener det blir sosial krise i Europa uten norsk gass. I tillegg er det hele 77 % som mener Norge er for avhengig av inntektene til å kutte produksjonen.
Disse synspunktene er svært forskjellige fra de i segmentet Utålmodige som mener Norge bør slutte med både leting og produksjon. I denne gruppen er det kun 19 prosent som mener norsk gass reduserer kullkraft i Europa. Argumenter om energikrise eller sosial krise avvises ved at nær sagt ingen er enig i disse påstandene. (Figuren under viser andeler som er svært/ganske enig i de ulike påstandene.)

For de i klimasegmentet Utålmodige som er for fortsatt produksjon og leting, kan det se ut som et enkelt valg: De mener norsk petroleumsvirksomhet bidrar til mindre kullkraft og i tillegg forebygger både energikrise og sosial krise i Europa. I tillegg kommer den åpenbare forklaringen om at vi er avhengig av inntekten. Da er det vanskelig å være imot fortsatt norsk olje og gassproduksjon.