Jul med John

John Lauring Pedersen. Toppsjef i en virksomhet med suksess. En mann med verdier sentrert rundt familien. Jakter på vilt i Gudbrandsdalen på fritiden. Selve definisjonen på den vellykkede moderne mannen. Men bak denne fremoverlente suksessfulle masken ligger det også en godt skjult interesse som for denne mannen varer året rundt.

Even Buer Løvås

Om forfatteren

John møter meg i Opinion sine lokaler og serverer Analysens utskremte stolt en kopp kaffe fra den relativt nye kaffemaskinen, mens han småprater om en av sine andre store interesser; langrenn. Det er derimot ikke Petter Northug og Ola Vigen Hattestad som er temaet her.

– Denne artikkelen er nok et resultat av et intenst og langvarig press fra folk som vil meg vondt, både i Analysens redaksjon og blant gamle kolleger. Dette er ikke noe jeg selv har ivret etter å fortelle. Jeg kan derimot avsløre såpass at jeg tidligere har sagt nei til Aftenposten på tilsvarende forespørsel, men dette gjør jeg eksklusivt for Analysen.

John har nemlig en ekstrem interesse for julen. Han drar til Miami eller Rovaniemi for å oppleve julete temaparker. Han holder i gang en facebook-side fra januar til desember som heter «For deg som gleder deg til jul hele året» og mottar kjedebrev om alle de nyeste julefilmene fra Honningsvåg til Rio Grande. Det er for å si det forsiktig ingen Grinchen vi har å gjøre med her.

– Hvor det hele startet? Nei, si det? Kanskje det er barndommens magiske jul på Nordstrand som aldri slapp helt taket? Den tidligere svigermoren, som ga ut julebok fra klassisk storgårdsmiljø på Hedemarken? Kanskje er det gleden over å bevege seg i vakkert vinterlandskap midtvinters som gir ønske om jul hele året? Eller kanskje det rett og slett bare er et sentimentalt hjerte…?

Juleportrett

Hemmelig julesekt

Etter barndommen har julen ikke sentrert seg om kun selve høytiden. Julen er derimot i en eller annen grad en del av John sitt tankesett når det måtte være på året. Dette kanaliseres blant annet gjennom en egen side på Facebook bestående av han selv og en del tidligere kolleger fra tiden i Norstat samt en engere krets av eksklusivt utvalgte mennesker med dokumentert juleinteresse.

– Poenget med siden er å samle folk som meg selv hvor selve høytiden starter allerede 1. januar. Vi er en gjeng hardcore julefetisjister som holder sammen innenfor lukkede trygge rammer. Hvem som helst slipper ikke til for å si det forsiktig. Per nå er vi 12 medlemmer og man skal ha temmelig god overtalelsesevne for å slippe til i denne ringen.

John puster før han kommer med et hjertesukk han åpenbart har irritert seg over lenge;

– Noe av problemet i dagens samfunn er at hvis man ytrer noe om jul før 1. oktober får du Fremtiden i våre hender eller andre organisasjoner på nakken som ønsker å «omvende deg» og sørge for at du utsetter juleforberedelsene. Dette er også noe av grunnen til at gruppen holdes hemmelig. Det er for delvis å skjule en praksis som i Norge anno 2015 ikke tåler dagens lys.

Juleparker som integrert del av ferien

John er heller ikke fremmed for å legge utenlandsferier til destinasjoner som er relatert til jul og dens aktiviteter. I fjor høst dro han eksempelvis til Miami hvor han til sin store glede oppdaget at verdens største ambulerende temapark ”Christmas World” befant seg, sammen med familien og et litt undrende vennepar.

– De følte nok at dette var lettere surrealistisk. Selve parken var relativt juglete. Mye fine tablåer og veldig amerikansk. Jeg er nok også en av de få som har vært på Christmas World i Rovaniemi som har vært verdens største juletemapark. Der er stort sett jeg og en masse briter som er flydd over, gjestene. Ryktene skal dessverre ha det til at parken nå har gått konkurs.

Splittelse internt i familien

Da analysens representant møtte John allerede medio september kom det ikke som noen overraskelse at juleforberedelsene allerede var godt i gang hjemme hos familien Lauring Pedersen.

– Det hjelper jo selvsagt på at søsteren er like mye ute som meg, men jeg har en bror som begynner juleforberedelsene på kveldstid lille julaften og pakker ut julen første juledag. Han har nok lidd litt av meg og min søsters delvis varme forhold til julen og dette kan jo være en naturlig motreaksjon mot våre vaner.

Ingen misjonerende julefanatiker

På tross av at interessen for julen grenser til det ekstreme er John påpasselig med å påpeke at han ikke opererer misjonerende.

– Hos oss i Opinion har vi en regel som sier at fra siste uken i november er det lov å spille julemusikk i åpent landskap, men dette er noe jeg overhodet ikke presser på mine kolleger. Selv om julebudskapet burde være et enkelt budskap å selge trur jeg nok jeg skal holde meg på det nivået jeg er på i dag. Jeg kommer ikke til å forsøke å erobre verden med en julereligion for å si det på den måten. Det er nok mest fornuftig å dyrke dette med likesinnede.

Analysen takker på det ærbødigste Lauring Pedersen for at han valgte nettopp å komme til oss med sin historie, blant annet for å være en foregangsfigur for flere som sikkert er ensomme om å ha denne interessen. Og jeg ønsker at historien skal avsluttes med et visdomsord fra mannen selv;

– Av alle perversjoner vi har i denne verden er dette en ganske uskyldig en.

Julequiz