Hva må til for å lykkes med innovasjon?

B2B gruppen arrangerte den 9. februar frokostmøte om innovasjon i finanssektoren. Vi fikk høre to spennende historier om innovasjoner som har lykkes. Begge var betalingsløsninger. Klarna hjelper nettbutikker med fakturering Vipps fra DNB hjelper privatpersoner til å overføre småbeløp.

Anders Mamen

Høyskolelektor, Høyskolen Kristiania

På bildet: Bjørn Roll Richardsen og Aina Lemoen Lunde.

Forenklet fakturering

Klarna fortalte hvordan de har vokst ved å hjelpe nettbutikker til å selge ved å forenkle faktureringen. Partneransvarlig i Klarna, Bjørn Roll Richardsen, snakket om hvordan selskapet hadde startet som en middels god ide underveis i studiene til de tre grunnleggerne på Handelshøyskolen i Stockholm og endt opp med å bli et av de rasket voksende oppstartselskapene i Europa. Klarna fokuserer på å skape gode kundeopplevelser og gjøre det lett å gjennomføre kjøp på nett. Ved å teste og lære fra eksperiment, bruke store data og jobbe strukturert med salg og kundeutvikling, har de lykkes. Kanskje var det viktigste at det er bedre med en middels god ide og en strålende gjennomføring, enn en strålende ide og dårlig gjennomføring.

Historien om Vipps

Aina Lemoen Lunde fra DNB presenterte historien om hvordan Vipps har klart å få mer enn en million brukere i Norge i løpet av noen få måneder. I lanseringen var det fokus på å endre språk og adferd. Det å vippse har blitt et verb og det har blitt enkelt å gjøre opp for seg når kompisen har lagt ut penger. Det er flere grunner til at Vipps har blitt en suksess. De har jobbet målrettet med markedsføring, noe som har resultert i en høy merkekjennskap. DNB har brukt markedsanalyse ved utviklingen av Vipps, samtidig er det mange av aktivitetene de har gjennomført underveis, som handler om å utnytte de mulighetene som dukker opp. Det viktigste er kanskje at de har hatt fokus på å endre atferd. Tjenesten er lett å bruke, for alt du trenger å huske er et mobilnummer. Ved å gjøre det enkelt å vippse, være kreative og utnytte mulighetene har DNB klart å lage en løsning som kunder bruker – også kunder av andre banker.

Det er mange fellestrekk mellom suksesshistoriene til Klarna og DNB. Innovasjon innen finansnæringen er et spennende tema der utviklingen skjer fort. De som skal lykkes må gjøre innovasjonsprosessene raskt og smidig. Ved å jobbe raskt med utvikling, eksperimentering og testing blir resultatet læring som brukes til å utvikle bedre produkter og tjenester.