Alexander Staubert – En tysker i analysebransjen

Juleportrettet: Vi blir litt bedre kjent med Alex!

Jenny Arvesen, kvalitativ rådgiver, Kantar TNS

Om forfatteren

Hvem er Alex?

Han er et kjent fjes for mange, den omgjengelige, rødhårede, dyktige og sjarmerende tyskeren Alexander Staubert. Alex jobber som konsulent i Kantar TNS på FEST-avdelingen, noe som til tider har blitt forvekslet med julebordkomite-avdelingen. Alex kan avkrefte misforståelsen og forklare at FEST står for; finans, energi, samferdsel og telekom. Selv jobber han mest innenfor bank og finans med kvantitative undersøkelser med fokus på merkevarebygging og kommunikasjon. Når det kommer til egen finans har han stålkontroll. «Sånn er det med oss tyskere, ryktet stemmer, vi har stålkontroll på økonomien». For tyskere er det for eksempel et kjempestort skritt å ta opp lån forteller han, -man bruker ikke mer penger enn man har. Selv liker han best å bruke penger på teater, vin og sykkelutstyr. 

Kunne blitt en svenske

Alex kom til Norge for 7 år siden etter å ha studert statsvitenskap i Berlin. Han var fast bestemt på utveksling, og aller helst ville han til Stockholm og Stureplan. Heldigvis fikk ikke Alex plassen i Stockholm og endte i stedet hos TNS i Oslo og er nå en av Kantar TNS sine fremste eksperter på bank og finansbransjen i Norge. Svenskene er litt mer som tyskere forteller Alex, mer strukturerte enn nordmenn. En svensk Alex ville blitt spart for samtaler om skismøring, noe han ville satt stor pris på. Allerede i november før snøen har lagt seg begynner samtalene i kantina om hvilken skismøring som passer best. For en tysker som ikke er glad i ski, kan diskusjoner om blå og rød voks eller universalklister bli i overkant mye å takle.  

Uformelle nordmenn

Til tross for kjedelig skismøring-snakk er Alex glad for å ha endt opp i Oslo. Han opplever nordmenn som rolige, avslappede og uformelle. «Nordmenn er mindre opptatt av regler, systemer og struktur, på godt og på vondt». I Tyskland er det en mer hierarkisk strukturering, internt i bedriften men også i kundemøter forteller han. Det legges mer vekt på en bestemt dresscode har han merket seg. For noen måneder siden var han på en konferanse i Frankfurt med noen av Kantar TNS sine største kunder i Tyskland, der var det mer fokus på å kle seg fint eller å snakke på den og den måten for å vise at du er en del av businessen. Det er han glad for at man slipper her, men det kan også bli i overkant uformelt. Alex husker en av sine første kundemøter i Norge der alle satt med «en feit en» under leppa. Snus var noe tyskeren ikke var kjent med, og noe han i alle fall ikke hadde forventet at folk gjorde i møter. 

Jule-Alex

Alex er en skikkelig juleunge, han elsker julen, julemarked og julemusikk. For å få Alex i skikkelig julestemning er det to sanger du kan spille; «Last Christmas» eller «Driving home for christmas» med Chris Rea. Sistnevnte setter Alex alltid på når han sitter på flyet med nesa mot Tyskland, da drømmer han seg hjem til fars julelunsj som består av and eller kalkun, kumle og rødkål, typisk tysk julemat. Men jule-Alex kommer i julestemning lenge før hjemreise og juleferie i Tyskland. I leiligheten på Løkka som han deler med en tysk venninne har Alex allerede satt opp adventsstaken, og hvert eneste år sender mamma en sjokoladekalender i posten. «Ingen jul uten» konstaterer jule-Alex. Alex og hans tyske venninne har en juletradisjon der de lager hjemmelaget Glühwein og inviterer venner over til leiligheten på Grünerløkka. I fjor endte det med en fuktig kveld på karaokebar, men mer vil ikke Alex fortelle om det. 

Julen feirer Alex med familien i Tyskland i en liten by i nærheten av Leipzig. Hver julaften går hele familien, foreldre, søster, nevø og niese på tur mens Alex er hjemme og legger gavene under treet. Alex er kjent for å like å klemme og kjenne på gavene og setter stor pris på å få være den som får lov å bli igjen og ha ansvaret for at alle gavene kommer på plass under treet. Aller helst ønsker han seg nytt sykkelutstyr i år.

Til tross for at jula blir feiret i Tyskland er det en ting Alex aldri går glipp av her i Norge, det er Kantar TNS sitt julebord. Han elsker å pynte seg, drikke vin, gløgg og å mingle. Han er mindre glad i norsk julemat og var sjeleglad for at Kantar TNS sin julebordmeny i fjor bestod av kanapeer, slik at han kunne slippe billig unna pinnekjøtt og ribbe. Det Alex savner mest fra Tyskland er de store julemarkedene. Oslo har blitt litt bedre, men ingenting er som markedene i Tyskland der man kan nyte en Glühwein mens man titter på julepynt og smaker på julemat, da kommer Alex i skikkelig julestemning. 

Julequiz